Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Κ. Παπακώστα: Πεμπτουσία της μεταρρύθμισής μας να υπερασπιστούμε απολύτως τα δικαιώματα των ψυχικώς πασχόντων



Ως άμεση προτεραιότητα την "διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων", η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα σε που πραγματοποίησε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
 Η υφυπουργός τόνισε παράλληλα ότι υποστηρίζει ένθερμα τη λειτουργία της δομής που, όπως υποσχέθηκε, θα ενισχυθεί με ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.
Στόχος της κ. Παπακώστα, όπως τόνισε στη συνάντηση που είχε με στελέχη και εργαζόμενους του Ψυχιατρείου, είναι η ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία καθώς και κοινοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, με απώτερο σκοπό, "την αλλαγή νοοτροπίας και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τον κοινωνικό αποστιγματισμό των ψυχικώς πασχόντων".
«Κρίσιμα θέματα και προτεραιότητα για εμάς είναι ο κοινωνικός αποστιγματισμός (να αναχαιτίσουμε το στίγμα σε βάρος των ψυχικώς πασχόντων), καθώς και ως πεμπτουσία της μεταρρύθμισής μας να υπερασπιστούμε απολύτως τα δικαιώματα των ψυχικώς πασχόντων, αλλά και να εντάξουμε στην κοινοτική φροντίδα τους πολίτες εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκη υπηρεσιών ψυχικής υγείας αξιοποιώντας τις κρατικές δομές», δήλωσε συγκεκριμένα η κ. Παπακώστα.
Η υφυπουργός Υγείας εξέφρασε την απορία της γιατί τα τελευταία 30 χρόνια δεν προχώρησε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δηλώνοντας αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίησή της μέχρι το 2015.
Δεσμεύτηκε παράλληλα , ότι θα απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και αναφέρθηκε στην πρόταση του υπουργείου για πρόσληψη άλλων 2800 ατόμων, ενώ δήλωσε την πρόθεσή της για δημιουργία Κέντρου υγείας αστικού τύπου μέσα στο Ψυχιατρείο.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για "δραματικά ελλείμματα προσωπικού" και για "τραγικές ελλείψεις που τους αναγκάζουν να λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας" καθώς το ΨΝΘ υποδέχεται περιστατικά από τη Λάρισα, μέχρι τον Έβρο και τις Σποράδες.
 «Έχουμε δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Λόγω του ότι πάρα πολλοί γιατροί έχουν μεταναστεύσει έχουμε και έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών. [...] Σε δεύτερο επίπεδο έχουμε σημαντικές ελλείψεις και στο υπόλοιπο προσωπικό. [...] Δυστυχώς, όταν θέτουμε το ζήτημα της στοιχειώδους στελέχωσης των κλινικών, αυτό που ακούγεται είναι ότι δύο κλινικές τουλάχιστον θα συνδεθούν σε μια». δήλωσε ο κ. Δημήτρης Σκαραγκάς, ψυχίατρος στο ΨΝΘ.
"Ανεπιθύμητες είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται από το υπουργείο και την κυβέρνηση, πολιτικές που έχουν οδηγήσει το ΨΝΘ στην κατάρρευση, στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι λίγο πάνω από τα 6 εκατ., όταν το 2010 ήταν στα 18. Η μείωση έχει κόψει κατά 50% τη σίτιση των ασθενών, και στην ποσότητα και στην ποιότητα», τόνισε από την πλευρά του o Θόδωρος Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΨΝΘ
Η υφυπουργός Υγείας θα επισκεφθεί αύριο δομές ψυχικής υγείας στα Τρίκαλα και την Παρασκευή στην Καρδίτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: